Karlskoga Naturskyddsförening är en väldigt aktiv krets som bland annat har runt 10 pågående projekt, flera aktiva studiecirklar och ett engagerat klimatnätverk. De äger också en klubbstuga och driver en fjärils- och humleträdgård. Det är fullt ös med någon aktivitet varje vecka.
Alla bilder tillhör Karlskoga Naturskyddsförening.
I Karlskoga Naturskyddsförening är det en ambitiös, kunnig och engagerad styrelse som tillsammans med några eldsjälar lägger grunden för en mångfacetterad verksamhet. Det finns väldigt mycket kunskap i kretsen: ornitologisk, botanisk och biologisk. De lär sig av varandra. Kretsen driver många olika projekt med delvis olika konstellationer av personer som är med.
Trädgård och grön promenad
Sedan 10 år tillbaka driver kretsen en fjärils- och humleträdgård på Sågholmen, i den norra änden av Karlskoga. Medlemmar turas om att ansvara för skötsel under säsongen. Vid sidan om trädgården finns också en äng som de har anlagt.
Om fjärils- och humleträdgården på kretsens hemsida
Olika delar av fjärils- och humleträdgården.
Medlemmar arbetade i trädgården sommaren 2020.
Gröna promenaden
För att ta sig ut till trädgården kan man gå den gröna promenaden – ett promenadstråk med informationsskyltar, som kretsen har varit med och tagit fram. Just nu ingår Karlskoga Naturskyddsförening i ett projekt tillsammans med länsförbundet, kommunen och Studiefrämjandet, där de ska ta fram material om den gröna promenaden på somaliska, arabiska och tigrinska.
Svinsjöstugan och föreningslokalen
Karlskoga Naturskyddsförening har en klubbstuga – Svinsjöstugan – som ligger knappt 2 mil sydöst om Karlskoga. De senaste åren har det börjat bli mer aktiviteter vid stugan, och den har börjat renoverats. Stugan har funnits sedan slutet av 60-talet. Då fanns det en generation som cyklade de milen ut till stugan. Stugan ligger i slutet av vandringsleden 10 sjöars leder, och det finns tre naturreservat i anslutning till stugan. Kretsen har börjat lägga aktiviteter vid stugan.
På mossornas dag den 18 oktober i år inventerade kretsen mossor vid stugan. Dag Berge lärde ut om mossor.
Föreningslokalen
Det finns också en föreningslokal centralt i Karlskoga, där kretsen har sina styrelsemöten och anordnar föreläsningar, julmarknad och andra inomhus-aktiviteter.
Julmarknad i föreningslokalen.
Klimatnätverket
Det finns ett klimatnätverk i Karlskoga som kretsen har varit med och startat. De senaste två åren har de arrangerat många möten och demonstrationer inom Fridays For Future. Några från kretsen var även med i stafetten mot Preemraffs utbyggnad i slutet av den här sommaren.
Här i Lekhyttan lämnade kretsordförande Barbro över budkaveln i Preemraff-stafetten, till Jan som skulle ta den vidare till Örebro.
Många projekt
Det finns nu ungefär 10 aktiva projekt i Karlskoga Naturskyddsförening.
Biologisk mångfald
Ett projekt handlar om biologisk mångfald, där de planerar en promenad som bygger på artkunskap och som visar att det finns vild natur centralt i Karlskoga.
Park med odlingar
Kretsen är också med i ett nystartat projekt på Gråbomuseet vid den nedlagda tågstationen. Där finns gamla arbetarbostäder och i projektet återskapas trädgårdsodlingar som bedrevs när bodde 9 arbetarfamiljer där. Det ingår i projektet att göra inventeringar av pollinatörer före, under och efter projektet, och att informera om vikten av pollinatörer. Kretsen står för själva inventeringsbiten i projektet. Projektet ska pågå i 3 år och tanken är att det ska bli odlingar så som det var förr i tiden.
Ängsprojekt
Ett ängsprojekt är på gång att starta i samarbete med kommunen. Det ska bli en ny äng som kretsen ska sköta slåtter för. Ängen ska ligga vid en motionsslinga nära stan. I slutet av sommaren i år hade kretsen en kurs i hur man slipar och slår med lie.
Kretsen anordnade en liekurs vid fjärils- och humleträdgården i augusti i år. Slawomir Trzcinski, med lien, höll i kursen.
Studiecirklar i Karlskoga
De senaste åren har kretsen haft återkommande studiecirklar utifrån årsböckerna som Naturskyddsföreningen ger ut. På dessa träffar kommer det ofta nya människor som inte tidigare har varit engagerade. Förra året hade de exempelvis en studiecirkel om förnyelsebar energi med inriktning på solenergi.
Naturreservat i kommunen
Just nu pågår en studiecirkel om naturreservat i kommunen. I den läser deltagarna på om de olika reservaten och promenerar sedan igenom reservaten tillsammans. De lär sig bland annat varför ett reservat har bildats, hur länge det har funnits och vad som är typiskt för just det reservatet. Den här studiecirkeln har också lockat många nya personer. De har än så länge besökt 13 naturreservat i Karlskogas närhet.
Reservatcirkelns deltagare på vandring i Bofallsmossen.
Nybörjarcirkel i fågelskådning
Kretsen har en nybörjarcirkel i fågelskådning som aldrig tar slut – den återuppstår varje vår. Det finns vissa som har varit med varje år.
Föreläsningar och filmvisningar
Karlskoga Naturskyddsförening anordnar ofta föreläsningar och filmvisningar. När Naturskyddsföreningens riksorganisation erbjuder föreläsningar så nappar de ofta på dem. I början av det här året anordnade de till exempel föreläsningen om fossilfria pensioner.
I november varje år brukar de ha en filmvisning med den legendariske naturfotografen Ingemar Lind. Då är de i aulan på Folkhögskolan. Ingemar slutade filma för några år sedan, men menar att han har filmmaterial som han redigerar och som kommer att räcka till hans död. I år blev det tyvärr ingen filmvisning på grund av coronapandemin.
Återkommande aktiviteter
Kretsen har gjort några försök att skapa bingobrickor med arter som folk får med sig. Årets bingo på Sågholmen var populärt. De har även börjat anordna flera cykelutflykter.
I augusti i år kombinerade kretsen en trevlig cykelutflykt med studiebesök på ”Karlskogas bakgård” – högar med gammalt industriavfall, otäckt nära dricksvattentäkt.
Varje år har kretsen en svamputflykt där de försöker hitta så många olika arter som möjligt. Sedan tittar de på dem tillsammans, och artbestämmer dem med hjälp av en expert. I år fick de ihop 30 olika arter, som visades upp i en svamputställning.
Kretsens svampexpert Uno Milberg hjälpte till med artbestämningen av svampar i september i år.
Barn- och familjeaktiviteter
Natursnokarna är väldigt aktiva i Karlskoga. Sedan många år tillbaka anordnar de till exempel holkbygge på sportlovet. På försommaren håvar de i en tjärn, vilket brukar vara uppskattat. De anordnar även fiskeutflykter vid Svinsjöstugan. På höstlovet i år hade de aktiviteter där de byggde bihotell och liknande. De anordnar även familjedagar utomhus varje år. Då är det grillning och lekar i anslutning till naturen.
Årets holkbygge på sportlovet och fiskeutflykten vid Svinsjön.
Styrelsearbetet och medlemstidningen Bladet
Styrelsen har regelbundna möten – den första måndagen varje månad. Det finns en ordförande, kassör, sekreterare och IT-ansvarig, men utöver det har de inga specifika roller i styrelsen. Det finns en redaktionskommitté som ansvarar för utgivningen av kretsens medlemstidning Bladet.
Kommentera