Månadens krets i juni 2020 – Arvika

Arvika Naturskyddsförening kännetecknas av engagemang, bredd och vänskap. Styrelsen har roligt tillsammans och fokuserar på de saker som ger energi. De har ett hållbarhetsnätverk och en skogsgrupp. I Arvika Naturskyddsförening försöker styrelsen att ta vara på alla de engagerade människor som finns i kommunen och samarbeta med andra lokala föreningar och grupper.

Alla bilder tillhör Arvika Naturskyddsförening.

I Arvika gör de det som de brinner för. Deras styrka är just att de aktiviteter som de gör kommer inifrån hjärtat, och från de intresserade personer runt omkring som de träffar och pratar med. De vill gärna haka på saker som redan händer i stan och försöker finnas där folk är. När de vänder sig utåt hittar de på saker som attraherar olika åldrar och intressen. Styrelsen tar också gemensamt ansvar för att välkomna nya medlemmar.

”När man känner ett ansvar så bli det roligt. När man bara litar på att någon annan gör det bli det inte lika kul. Viktigt att göra det man brinner för, då finns det energi.”

– Ann-Christin Karlsson

En föreläsning om perenna växter

Under våren 2020 anordnades en föreläsning om perenna ätliga växter i samarbete med Trädgårdsföreningen.

Samarbeten, skogsgrupp och prisutdelning

Kretsen har många samarbeten med andra föreningar och aktörer i kommunen, som till exempel biblioteket, kyrkan och trädgårdsföreningen. De har också ett hållbarhetsnätverk och en skogsgrupp, dit även personer som inte är medlemmar är välkomna. I skogsgruppen har man haft inventeringskurser, studiebesök och just nu pågår bokcirkel om signalarter. Vissa av deltagarna har en egen skog och vill lära sig mer om hållbart skogsbruk.

Sedan många år tillbaka delar kretsen ut ett natur- och miljövårdspris till en person i kommunen. I år gick priset till Christina Wolf som driver butiken Lilla Kråkan, där kunder både kan sälja och köpa begagnade leksaker och barnkläder.

Priset delas ut till Christina Wolf

Årets natur- och miljövårdspris delas ut till Christina Wolf på årsmötet 2020.

Nätverk för ett hållbart Arvika

Det har hänt mycket det senaste åren. Våren 2019 startade blandat annat arbetsgruppen Hållbart Liv, ett Trainee-projekt som Freja Sagvik drivit. Traineeutbildningen ges varje år på Naturskyddsföreingens Rikskansli i Stockholm och projektet började med att Freja bjöd in 15 miljöintresserade personer till ett samtal om miljöfrågor på ett café.

”Mitt mål var att nå miljöintresserade från olika infallsvinklar och stötta dem att förverkliga sina drömmar och idéer, istället för att jag själv skulle hitta på aktiviteter. Folk kan och vet så mycket, det är en väldigt värdefull resurs. Det blev studiebesök och textilfixarträff med mera. Fler och fler hakade på.”

 – Freja Sagvik

Under hösten 2019 utvecklades arbetsgruppen till ett Hållbarhetsnätverk i samband med Friday for Future-demonstrationerna. Mycket av det som nätverket arbetar med ingår i FN:s globala mål för hållbar utveckling. Nätverket växte och består nu av ca 50 deltagare. I nätverket är alla välkomna, även de som inte är medlemmar i Naturskyddsföreningen. Just nu pågår flera projekt, bland annat inom dessa områden:

  • Hållbart byggande
  • Klimat och hållbart resande
  • Hälsa och odling
  • Håll Arvika rent
  • Konsumtion och livsstil
  • Grön ekonomi

Människor samlas på torget på en Fridays for future-manifestation

Friday for Future-manifestation på Arvika Torg under lunchtid. Många intresserade Arvikabor stannade till för att fika och prata om klimatet och miljön. 

Framgång på Mârten

Arvika Naturskyddsförening brukar delta på Arvikamarknaden, Mârten, som anordnas varje höst. Marknaden är givetvis en shoppingfest, precis som sådana marknader brukar vara. Naturskyddsföreningen blir då en oas mitt i den här folkfesten, där besökare inte hetsas att köpa något, utan tvärtom. Marknaden är alltid samma vecka som Miljövänliga veckan, så de brukar köra på det temat för året.

Länge har föreningen sålt lotter på marknaden men 2018 ändrade de koncept för att få folk att stanna upp och prata mer om miljöfrågor. Så de bytte ut lottprisbordet mot anslagstavla, soffa och stolar för att skapa en lugn plats i folkvimlet. Förbipasserande har till exempel kunnat ta del av olika miljötips, svarat på frågesport, fikat och vilta fötterna. Det är många som stannar för att prata med föreningen och de har fått en helt annan möjlighet att värva nya medlemmar än förut, när folk bara köpte en lott och gick.

”Mârten är ett bra tillfälle att synas i stan. När man väl träffar folk är det också viktigt att ta deras kontaktuppgifter och höra av sig till dem senare, och att tipsa om kommande aktiviteter som de kan vara intresserade av.”

– Freja Sagvik

Freja pratar med en besökare på marknaden

Arvika Naturskyddsförening – en oas under shoppingfesten på den årliga Arvikamarknaden, Mârten.

Ekologisk matkorg på ett bord

Vinnaren av frågesporten som kretsen anordnade på Mârten 2018 fick en ekologisk matkorg eller en låda äppelmust.

En öppen styrelse med fint samtalsklimat

Styrelsen är alltid öppna för nytänkande och kreativa idéer som leder från ord till handling. Den begränsande faktorn är definitivt inte engagemanget, utan tiden och energin. Men de gör sitt bästa för att sortera bort alla tidstjuvar. Ibland lite för effektivt – rapporten till riks blir försenad varje år! De är inte inne på Naturkontakt så ofta, utan använder det bara för medlemsåterbäringen, och för att beställa medlemskort och material till klädbytardagen och miljövänliga veckan.

Månadens tips inom verksamhetsutveckling – en guide till Naturkontakt

Människor kollar på kläder på klädbytardagen

Styrelsen är ansvariga för klädbytardagen som anordnas i Arvika varje år.

På mötena brukar sekreterarposten ambulera, men ofta är det samma person som antecknar. De tänker att hållbarhetsnätverket och skogsgruppen är deras arbetsgrupper – det andra arbetet gör de gemensamt i styrelsen. De uppskattar att kunna turas om med saker, att ingen behöver ta på sig det stora ansvaret för något.

”Vi har lyckats blir så många – det är en av hemligheterna. Om någon kommer med ett förslag så stöttar de andra och hejar på: ’Det låter bra, kör!’ Det är alltid nån som vill vara med och hjälpa till.”

– Eva Leander

Freja, Ann-Christin och Eva berättar vidare att de har ett fint samtalsklimat på sina styrelsemöten. Alla kan komma till tals, det känns trevligt att komma iväg och det är gott fika. Det är väldigt stöttande klimat, lätt att hitta på saker, lätt att få saker gjort, trevligt folk och fin vänskap. De hjälps åt, helt enkelt! De brukar träffas hemma hos varandra men har även möten utomhus eller digitala möten.

”För mig är det viktigt med en tydlig och genomtänkt dagordning. Om mötena blir för långsamma orkar färre komma, högst två timmar totalt försöker vi ha. Korta, effektiva möten med gott fika och där alla får positiv respons på sina idéer, tror jag bidrar till en trevlig stämning.”

– Freja Sagvik

Bilder på hemsidan och Facebook

Sedan GDPR kom för några år sedan har styrelsen inte tagit så många bilder som de önskar. De vill gärna fota på till exempel föreläsningar, men vågar inte lägga ut bilderna någonstans. En bildbank skulle vara intressant, för att kunna hitta bilder till hemsidan och Facebook. Och det finns många sådana kostnadsfria på internet! Naturskyddsföreningen har till och med en egen bildbank som medlemmar gemensamt är med och bygger upp, och får använda fritt inom verksamheten.

Naturskyddsföreningens bildbank

Är din krets också osäker kring GDPR och vill veta hur ni ska tänka kring bilder, och var ni kan hitta bilder som får användas? Läs månadens kommunikationstips som handlar om just detta.

Månadens kommunikationstips om bilder


Vill er förening var månadens krets snart, och berätta om er verksamhet? Kontakta oss!

Skicka e-post till kansliet

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.