Guide till Naturkontakt

Hur använder du Naturkontakt? Vissa personer och kretsar använder det regelbundet, medan andra helst inte loggar in överhuvudtaget. Kajsa Grebäck på kansliet vill här påminna om vilken guldgruva Naturkontakt egentligen är, och tipsa om vad vi kan hitta där.

Naturkontakt är som ett bibliotek fullt av spännande saker och inspiration. Dessutom kan vi själva vara med och ge det liv genom att dela med oss av vad vi  gör i kretsen, egna tankar, ställa frågor, svara på andras frågor och lägga in bilder som fler kan ha glädje av. Jag hoppas med det här inlägget kunna inspirera dig att ge Naturkontakt en chans till, om du är en av dem som inte använder det så mycket.

Är Naturkontakt krångligt?

Jag får då och då höra att Naturkontakt är krångligt, och när jag frågar vad som är svårt så handlar det om ofta om två saker:

Man måste logga in

Ja, men det måste man till en massa andra saker också. Naturkontakt är inte svårare att logga in på än andra hemsidor. Första gången behöver du ditt medlemsnummer (finns på tidningen Sveriges Natur eller hör av dig till oss). När du väl kommit in kan du byta till ett lösenord du kommer ihåg, till exempel: HmuiNf (Håll mig uppdaterad i Naturskyddsföreningen)

Min kollega Eva tipsar också om att det går att spara lösenord, så att du inte behöver fylla i det varje gång du ska logga in. Men då är det viktigt att se till att ingen obehörig kommer in på din dator, utan att du håller den låst.

Spara lösenord i Chrome

Spara lösenord i Safari

Spara lösenord i Firefox

Spara lösenord i Edge

Det går också att spara lösenord på mobilen. Kolla i inställningarna till den webbläsare du använder.

Det är svårt att hitta saker

Ja, det kan jag hålla med om när det gäller vissa saker men så är det även på det lokala biblioteket, när du kommer till en ny plats och för att inte tala om på Facebook. Men när man väl lärt sig att hitta så är Naturkontakt är guldgruva när det gäller att hålla sig uppdaterad på aktuella saker, hitta rapporter, behöver föreningstips eller bilder till programmet och hemsidan.

Lägg ner lite tid på att navigera runt i Naturkontakt för att lära dig hur det är uppbyggt, så kommer du lättare hitta saker när du väl behöver dem.

Så här funkar Naturkontakt

Hur är Naturkontakt uppbyggt och vad kan vi hitta där egentligen?

Första sidan

Här ser vi senaste nytt om vad riksstyrelsen diskuterat och när det exempelvis är dags för projektansökningar, stämmohandlingar och nationella kampanjer. Vi hittar även SJ-rabatten och alla kretsbrev här.

På första sidan finns just nu till exempel anmälan till upptakt inför Miljövänliga Veckan och info om planerade kampanjer i höst.

Forum

Här pågår en rad olika samtal och diskussioner om allt möjligt. Vi kan ställa frågor, berätta om saker som händer i vår krets eller ta del av vad andra pratar om.

Vi hittar även gruppforum här. Alla medlemmar kan skapa egna grupper på Naturkontakt, så vi kan till exempel ha en grupp för kretsens styrelse, en grupp för alla medlemmar i er krets och olika grupper för till exempel Natursnokarna och hållbarhetsnätverk. I gruppen kan vi ladda upp filer och diskutera olika saker.

Föreningen

Här hittar vi aktuella saker, nyhetsbrev från nätverken, kretsbrev, info om kampanjer som är på gång och så vidare. Allt innehåll är uppdelat i olika arbetsområden och ämnen. Det går att prenumerera på olika ämnen, så att vi får mejl om det till exempel läggs upp något nytt angående projektbidrag, klimatfrågor eller ledarskap.

Info & material

Det är den här delen av Naturkontakt som jag använder mest. Här finns:

Kretshandboken som innehåller allt vi behöver veta om att vara aktiv i naturskyddsförening. I kretshandboken finns info om bland annat administration, ekonomi och marknadsföring.

Materialskafferiet som är fullt av rapporter, pedagogiska tips, affischer, loggor, aktivitetstips och så vidare.

Bildbanken, med bilder som är fria att använda i Naturskyddsföreningen. Här kan vi alltså hitta bilder till våra affischer, program och hemsida. Kom bara ihåg att skriva vem som är fotograf! Vi kan även vara med och göra bildbanken ännu mer innehållsrik genom att själva lägga upp bilder här eller tipsa personer som tar bra bilder under våra aktiviteter att göra det. Månadens kommunikationstips i Värmespången handlar om just bilder, så där finns fler tips angående bilder.

Månadens kommunikationstips om bilder

Under Info & Material hittar vi även kalendern och aktuellt från riks, och vi har möjlighet att prenumerera på veckobrevet och skriva upp oss på aktionslistan.

Min sida

Under mina sidor kan vi lägga in uppgifter om oss själv om vi vill, för att berätta för andra medlemmar vilka vi är. Här hittar vi även vilka grupper vi är medlemmar i. Under fliken Inställningar kan ändrar vi lösenord till Naturkontakt.

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.