Naturskyddsföreningen i Hallsberg arbetar för kärleken till naturen och drivs av nyfikenhet. Varje år hittar de nya områden att besöka med medlemmarna, och de samarbetar mycket med grannkretsen Kumla. Hallsbergskretsen har varit drivande i bildandet av två kommunala naturreservat, och snart startar de Natursnokarna.
Naturskyddsföreningen i Hallsberg är sprungen ur en biologisk förening, som 1989 omvandlades till en krets. De har varje år ett gediget utflyktsprogram med tre ständigt återkommande aktiviteter: ugglelyssning, svampplockning och bildvisning med medlemmarnas bilder. Utöver det försöker de hela tiden hitta nya platser att besöka – ofta naturområden som styrelsen själva inte varit till. Innan de lägger in ett nytt område i programmet utforskar de alltid platsen själva, för att kunna planera en riktigt bra utflykt.
”Mitt slagord ute i naturen är: Gå lite närmare!”
– Sture Hermansson
Varje år är de också med på Hallsbergsmarken som sammanfaller med miljövänliga veckan. På grund av corona blir det tyvärr ingen marknad i år. Kretsen samarbetar med grannkretsen Kumla, som de anordnar många gemensamma utflykter med.
Naturnatten 2019 – Efter en vandring i naturen vid Skåle klint samlas deltagarna vid lägerelden vid Tisaren. Foto: Sture Hermansson.
Nya medlemmar och natursnokar
På svampaktiviteten kommer det ofta nya människor som aldrig varit med förut, och som kretsen försöker locka med i föreningen. Aktiviteterna brukar överlag vara välbesöka, samtidigt som många säger att det är trevliga aktiviteter – men tar sig inte dit ändå. En aktivitet som ändå var oväntat folktät var ett boksläpp för en bok om galler (utväxter/knottror på blad eller stjälkar), som Karl Gustaf Nilsson skrivit tillsammans med delar av styrelsen. Dit kom ungefär 30 personer i början av året.
Ibland går det också ovanligt lätt att få nya medlemmar:
”Jag ringde Sture och frågade om man kunde bli medlem i Naturskyddsföreningen. Då fick jag medlemstidningen Anemonen och följde med på en utflykt till fågelsjön Igeln. Därefter blev jag snabbt invald i styrelsen.”
– Monica Nilsson
Kontroll av holkar som kretsen satte upp 2010. Kerstin Johansson med stångsaxen röjer inflygningsvägen till en kattuggleholk. Foto: Sture Hermansson.
Natursnokarna
Något som förhoppningsvis kan locka många nya medlemmar är Natursnokarna, som drar i gång i höst. Det är något som kretsen velat starta i många år, men det har inte funnits någon intresserad ledare. Nu har äntligen två personer varit på Natursnoksledarkurs och planerar att starta upp snart. Det kommer bli en öppen grupp där barn i alla åldrar är välkomna med sina föräldrar, eller andra vuxna.
”Det är jättejätteroligt att Natursnokarna startar i Hallsberg, och det är yngre personer som leder det.”
– Kerstin Johansson
Möt Snokloket Ann-Sofi
Har din krets också Natursnokarna, eller är sugna på att starta det? Vårt snoklok Ann-Sofi kan hjälpa till!
Delad kunskap på utflykterna och i medlemstidningen
Inom kretsen finns mycket kunskap om naturen, och många som delar med sig av vad de kan. Alla ska känna sig välkomna på aktiviteterna, även om man är ovan i naturen eller inte kan så mycket.
”Jag och min man kom in sent i föreningen, vi har bara varit medlemmar i 5-7 år. Barnen var utflugna och inför en vanlig kväll framför teven kände jag att vi behövde göra något annat. Så vi följde med kretsen för att spana efter ugglor istället, och på den vägen är det. Vi blev så väl mottagna trots att vi inte hade någon kunskap om naturen. Nu under corona, när våra utflykter blivit inställda, har jag saknat den här kunskapen – att gå ut själv och inte ha någon att fråga om det jag ser.”
– Kerstin Johansson
Anemonen
Naturskyddsföreningen i Hallsberg delar också med sig av sin kunskap genom medlemstidningen Anemonen, som skickas ut till alla medlemmar två gånger per år, i början av året och efter sommaren. Medlemstidningen har funnits i 25 år och i den finns texter om utflykter som har varit, blandat med fakta om naturen. Här hittar man även det kommande programmet. Syftet med tidningen är att öka medlemmarnas intresse för och kunskap om naturen. Medlemstidningen är uppskattad bland medlemmarna, det är många som kommenterar vad de har läst i den – även de som inte vanligtvis är aktiva i föreningen.
Första träffen för styrelsen under Coronaperioden. Under den varma augustikvällen vid Hallsbergs hembygdsgård hjälps man åt med utskicket av Anemonen. Foto: Sture Hermansson.
Skapa en medlemstidning
Vill din krets också starta en medlemstidning? Här får du en guide i hur ni kommer igång!
Två kommunala naturreservat
I Hallsbergs kommun ligger Broby äng på 6 hektar, där större delen är lövskog som tidigare varit beteshage. En mindre del av reservatet var tidigare åker och sköts nu som en öppen äng. När ägaren till marken avled testamenterades marken till kommunen och kyrkan, men ingen tog ansvar för att sköta marken. Karl Gustaf Nilsson, som då var stadsträdgårdmästare i Hallsberg, upptäckte naturvärdena i området, särskilt den rika svampfloran, när han inventerade för Viby sockens flora. Det var starten för att så småningom bilda ett kommunalt naturreservat och få marken upptagen som ett Natura 2000-område.
Naturskyddsföreningen i Hallsberg har till stor del varit drivande för att skydda marken, och i skrivande stund har 519 olika svamparter identifierats på denna lilla plätt. Området har en enorm artrikedom, på en väldigt liten area. Det är ganska unikt. Kretsen är med och sköter om området. En intressant kontrast till Broby äng är den granplantering som finns på andra sidan vägen från naturreservatet på samma typ av mark.
I Broby ängs lövskog röjer kretsen naturstigen medan vitsipporna blommar. Rune Torstensson sköter motorsågen. Foto: Sture Hermansson.
Biologiska mångfaldens dag 2019 – Så här skulle det sett ut i Broby äng om det inte hade blivit reservat. Foto: Anette Nilsson.
Kretsen har också varit med och sett till att bilda naturreservatet Stocksätterskogen, som ligger bara 2 kilometer från Hallsbergs centrum. Det är ett påverkansarbete som har pågått i många år. Det är en vinst att det till slut blev ett reservat 2018, men tyvärr blev inte hela området skyddat som de önskade. Nu har en del av en skog längre bort börjat röjas för att bygga bostäder – en del som de tycker borde ha blivit naturreservat istället.
Påverkansarbete
Naturskyddsföreningen i Hallsberg försöker påverka i naturvårdsfrågor på flera håll. De har till exempel medverkat till att stoppa Hasselfors Gardens planer på torvbrytning i Västmossen, en liten mosse med hus och gårdar runt om. Kretsen skrev en insändare om det, som blåstes upp till en helsides-debattartikel i Nerikes Allehanda. Det är ännu inte klart hur det kommer bli där, om det bara blev ett tillfälligt stopp.
Kretsen har även varje år förslag till kommunens miljöprofil, och mycket av det som de trycker på brukar tas med.
Stöd från kansliet och länsförbundet
Behöver ni stöd i att driva påverkansarbete, eller har ni en fråga som borde drivas regionalt? Länsförbundet och kansliet kan stötta er i det, och i andra frågor.
Stöd från kansliet och länsförbundet
Styrelsens arbete
Just nu saknar kretsen en ordförande, så det är vice ordförande Sture Hermansson som sammankallar och strukturerar styrelsen. Det finns en programgrupp som ansvarar för att skapa programmet. Sture har hand om hemsidan och medlemsutskick, och styrelsemedlemmen Arne Holmer är postmottagare och sekreterare medan Ingrid Ohlsson håller reda på ekonomin med mera. Utöver det så skiftar det vem som gör vad – det beror på vad som finns att göra. Alla får göra det de kan, och tar bara på sig det de klarar av.
Det är en stor styrelse med 11 ledamöter i dagsläget. De välkomnar alla som vill engagera sig.
Biologiska mångfaldens dag 2019 – På Oxaryggen berättar Sture Hermansson om de tre reservaten Oxaryggen, Nalavibergs ekäng och Broby äng. Foto: Anettte Nilsson
Bloggtips för kretswebben
Driver din krets en blogg, eller är ni intresserade av att börja blogga? Här är tre tips på funktioner i hemsideverktyget, som ni kan ha nytta av.
Kommentera