Skapa en medlemstidning

Är ni sugna på att skapa en medlemstidning i kretsen, för att dela med er vad ni gör och locka till större engagemang? Det behöver inte bli så arbetsamt eller svårt. Kanske räcker det att utöka ert befintliga programblad för att skapa mervärde åt medlemmarna. Här får ni tips och råd på hur ni kommer igång med en medlemstidning.

En medlemstidning kan vara ingången till nya, aktiva medlemmar och ökad kunskap om er förening och era ämnesområden. Att skapa en medlemstidning behöver heller inte innebära så mycket jobb, om ni lägger det på en lagom nivå. Det kan vara ett lite längre programblad, ett vikt A4-papper eller en hel tidning. Samla in innehåll under hela året, så är det kanske bara är att lägga ihop det när det är dags att skapa själva tidningen. Det kan bli en lustfylld aktivitet som styrelsen gör tillsammans, eller något som en separat arbetsgrupp med medlemmar sysslar med. Resultatet kommer oavsett bli uppskattat av medlemmarna!

Så hur får man till det? Vilka programvaror behöves, vilket format är bäst och vad ska man egentligen skriva om medlemstidningen? Läs vidare för att få inspiration och tips.

Hur får vi till det?

Var överens i styrelsen om att ni vill satsa på en medlemstidning, och hur ansvarsfördelningen ska se ut. En medlemstidning ska skapas av lust, inte av tvång. Starta en arbetsgrupp för tidningen, där inte hela styrelsen behöver ingå. Sträck ut en hand till era medlemmar och be dom bidra till tidningen och/eller vara med i arbetsgruppen.

Kolla upp om det finns någon gymnasieutbildning, högskolekurs eller liknande inom området kommunikation, marknadsföring eller grafisk formgivning i er närhet. Där kan det finnas studenter som vill få praktisk erfarenhet, och gärna hjälpa till kostnadsfritt med er medlemstidning.

Behöver vi något särskilt program?

Ni behöver inte speciella programvaror för att skapa en tidning, utan det går att använda exempelvis Word, Open Office eller något annat datorprogram för ordbehandling.

Den som är mer intresserad av formgivning och som redan betalar för Microsoft Office kan även använda Publisher, som är till för att skapa layout. Det finns också ett riktigt bra och enkelt verktyg på webben som heter Canva. Eva på kansliet hjälper gärna till om ni vill komma ihåg med detta.

Canva startsida

Canva är väldigt enkelt att hantera, och kan användas för att skapa snygga medlemstidningar.

Välja format

Det går att göra en medlemstidning eller ett medlemsblad i många olika format. Bestäm först hur omfattande tidningen ska bli. Här kommer några förslag på format:

Tryckt tidning/blad

Skapa en tryckt tidning, som exempelvis Hallsberg och Karlskoga gör. Om ni inte vill göra en hel tidning kan det kanske räcka med ett vikt A4-papper eller A3-papper.

Digital PDF

Gör er medlemstidning helt digitalt och skicka som en PDF till era medlemmar. Det är enkelt att sprida den på hemsidan och Facebook, om ni inte vill göra tidningen exklusivt för medlemmar.

Mejlutskick

Snart (förhoppningsvis) kommer alla kretsar få tillgång till ett e-postverktyg som heter Mailchimp. Då kan ni skapa snygga medlemsbrev på samma sätt som riksföreningen gör. Värmespången mejlutskick är också skapade i Mailchimp.

Skärmdump på Värmespången juni

Värmespången skapas i e-postverktyget Mailchimp, som kretsar förhoppningsvis får tillgång till snart – för nyhetsbrev och eventuella medlemstidningar.

Utökat programblad

Har ni redan ett program som ni skickar ut med post eller som pdf på mejlen? Det kanske går att utöka det lite bara, genom att lägga in fina bilder, korta texter och faktarutor. Vips så har ni ett program som ger mervärde åt medlemmarna.

Skapa innehåll

Det finns mycket intressant innehåll som ni kan ha i era medlemstidningar.  Välj det som passar er, och lägg er på en lagom ambitionsnivå så att det inte känns betungande att skapa innehåll.

Här kommer några förslag på innehåll:

Reportage

Berätta vad ni har gjort i kretsen den senaste tidningen, som reportage eller bloggtexter. Välj fina bilder och använd gärna citat från medlemmar som har varit med på aktiviteterna.

Sida ur Hallsbergskretsens medlemstidning Anemonen

I Hallsbergskretsens medlemstidning Anemonen, nr 1 2019, har de lagt in verksamhetsberättelsen. Det blir också en typ av reportage.

Fakta

Dela med er av er kunskap om naturen, klimatet eller andra ämnesområden. Ni kan också berätta det ni vet om olika naturområden och besöksmål i kommunen. Fakta kan ni antingen väva in i reportagen eller skapa separata faktatexter.

Tips

Tipsa medlemmarna om olika naturområden, besöksmål eller annat som berör era ämnesområden.

Pyssel

Skapa till exempel en enkel frågesport eller ett korsord om ett ämnesområde, så ökar ni kunskapen och engagemanget direkt. Kanske går det att dela ut ett pris till en vinnare av ett korsord?

Engagemang

Öppna dörren för medlemmarna att engagera sig. Berätta att alla är välkomna att höra av sig med idéer och förslag på aktiviteter. Att ge några konkreta inbjudningar kan underlätta för personer att våga höra av sig. Exempel: Vi behöver några som vill baka till vår julavslutning. Är du intresserad av att hjälpa till? Hör av dig till oss.

Program

Inkludera det aktuella programmet i medlemstidningen, så vet medlemmarna vad som är på gång. I samband med det kan ni även skriva att de gärna får höra av sig om det är någon aktivitet de saknar, så kan ni planera något tillsammans.

Hjälp oss att komma igång!

Eva Berg på kansliet hjälper er gärna att komma igång, om ni vill ha råd eller kanske en utbildning i hur ni rent tekniskt skapar en medlemstidning. Hör av er med alla frågor och önskemål på eva.berg@naturskyddsforeningen.se eller 076-67 11 436.

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.