Månadens krets i oktober 2020 – Forshaga

Skogen ligger nära i Naturskyddsföreningen i Forshaga, samtidigt som det även har varit mycket med mat, kläder och barnaktiviteter. De försöker snappa upp sådant som riks startar, och är vanligtvis aktiva under exempelvis miljövänliga veckan. Kretsen underhåller även ett fågeltorn som de byggde på 70-talet. De känner att de har ett gott samarbete med kommunen.

Alla bilder tillhör Naturskyddsföreningen i Forshaga.

Naturskyddsföreningen i Forshaga har 50-årsjubileum det här året. Från början var det en gemensam krets med grannkommunen Kil, men de delades upp i två föreningar med tiden. Det började med ett engagemang för skogen, och så har det utvecklats utifrån det. Att skydda området Torsberget var en av hjärtefrågorna hos de som startade kretsen på 70-talet, och efter ungefär 40 år blev det äntligen ett naturreservat år 2014.

Kretsen har hela tiden varit med och kämpat när det har varit skogsavverkningar på tapeten, eller när naturområden skulle tas bort eller ändras. Skogen är än idag en kärnfråga i kretsen.

Tre personer i skogen

Här inventerar kretsen, tillsammans med länsförbundet, en värdefull skog som avverkningsanmälts. Efter FSC-samrådet fick kretsen stopp på den tänkta avverkningen och fick igenom att den ska bli lövskog och vitryggsbiotop istället! 

Tradition och integration

En tradition i Forshaga är en vårutflykt med guidning. I maj varje år har de också en blomstervandring tillsammans med Botaniska föreningen. Förra året hade de en guidning med fjärilsfantasten Mikael Skalstad.

många personer på en parkering

På fjärilsutflykt förra året. Det var en välbesökt aktivitet med 24 deltagare, varav 7 barn.

Kretsen har också en historia inom integration. De tog en gång med sig nysvenskar på en vandring i Finnskogen, på en vandringsled som heter 7-torpsleden. En slinga av leden går in i Norge, så det var spännande att kunna gå över en riksgräns på det sättet.

”En annan gång tog vi med ett gäng nysvenskar för att grilla vid Sisugården i Forshaga. Vi kallade det grillfest och medan de svenskfödda kom i kängor, så kom nysvenskarna i högklackat. Det var ju fest!”

– AnneBeth Mangsbo

Barn- och familjeverksamhet genom tiderna

På 80-talet hade kretsen många svamputflykter och skogsexkursioner med barn, och i slutet av 90-talet startade de även upp en grupp med Natursnokarna. Det var en stor del av verksamheten, men tyvärr upphörde barngrupperna så småningom. Kretsen är därför glada att det nu är dags igen. Ett par från den lilla orten Deje har utbildat sig till natursnoksledare och skulle ha haft sin första träff nu i oktober. Tyvärr var de lite sent ute med annonseringen, och det regnade på dagen då träffen skulle äga rum, så inga deltagare dök upp. Men de planerar nu för en ny träff med bättre framförhållning.

”Vi hoppas att det kommer barn och ungdomar som blir intresserade av naturen, och som så småningom kan ta över i föreningen. Det är ett problem att få yngre personer att engagera sig, även om det har blivit lite lättare det senaste året.”

– Thomas Andersson

Hållbarhet och miljövänliga veckan

I Forshaga hakade de på miljövänliga veckan redan i slutet av 90-talet. De drog igång stort tillsammans med Röda Korset, genom att anordna modevisningar med second hand-kläder – som var till salut efteråt, såklart. Sedan gick kretsen över till mat: De stod i butikerna och delade ut recept på hållbar mat, och pratade om mat i allmänhet. Kretsen har gjort många inventeringar i matbutikerna i kommunen, för att kolla det ekologiska utbudet. För några år sedan inventerade de schampo, vilket det blev stort mediapåslag för.

I år tänkte kretsen köra en klädbytardag med Röda Korset på den stora klädbytardagen i mars, men de fick tyvärr ställa in på grund av corona.

utställning på coop i Deje, vid frukten

Under miljövänliga veckan tidigare år har kretsens ställt ut på matbutikerna i kommunen. Här har de bästa publikstället på Coop i Deje. Utställningen talade mycket för sig själv, men kretsen var även en del i butikerna och pratade med kunder och personal.

Påverkansarbete i kommunen

Kretsen har bra kontakt med kommunen, och har fått hjälp av dem i olika frågor. Representanter från kommunen har många gånger varit och pratat om olika ämnen i föreningen. Kretsen har nyligen svarat på en översiktsplan om hur Forshaga kommun ska utvecklas. Förra året pratade de med kommunens miljö- och byggchef och den ansvariga på naturvårdssidan, och lyckades driva igenom att gräsklippningen i kommunen ska anpassas så att blommorna får komma fram. Det har blivit mycket mer blommor i samhället på så sätt.

Kommunen brukar även använda Naturskyddsföreningen som källa i olika frågor, och de började tidigt jobba för att få bort hormonstörande ämnen i kommunal verksamhet.

Fågeltornet vid Norra hyn

För evigheter sedan (på 70-talet) byggde kretsen ett jättehögt fågeltorn vid sjön Norra hyn, som de har hållit efter. De renoverade tornet ganska nyligen – trappan var ostadig och de har fått ha tornet stängt i några år. Men nu finns det en ny trappa och tornet är ommålat. Sjön ligger i både Forshaga och Kils kommun, och det finns ett torn även på Kilssidan. Kretsarna har tidigare försök få till en vandringsstig mellan de två tornen, men fick tyvärr inte tillåtelse av markägarna. De fick i alla fall sätta upp några skyltar om vilka fåglar som finns vid sjön.

Fågeltornet sett nedifrån

Fågeltornet som kretsen byggde vid sjön Norra Hyn på 70-talet.

Bild tagen från fågeltornet, på bilden syns personer som fikar på marken

Aktivitet där man fick spana på fåglar med tubkikare, från fågeltornet. Här är det fika nedanför tornet.

Några personer uppe i fågeltornet

Uppe i fågeltornet.

siluett av fotograf som fotar utsikten över sjön från fågeltornet

Utsikten från fågeltornet vid Norra Hyn.

Styrelsens arbete

Styrelsen kommer på grejer efterhand som de vill göra och så kör de på det. De gör spurtar här och var, helt enkelt. De brukar inte fastslå nästa mötesdag på styrelsemötena, utan det får bli det finns ett behov. Under coronapandemin har det inte hänt så mycket i kretsen. Även innan det var kretsen lite halvsovande, som de uttrycker det själva. Men nu har de börjat vakna till lite.

”De senaste två åren har vi rest oss lite upp ur dvalan. Vi hade några möten i början av corona, mycket planering inför klädbytardagen som sedan blev inställd. Det var också mycket runt bin och hur man kan gynna dem förra året.”

– Lars-Ola Westerlund


Vill din krets vara Månadens krets i ett kommande brev? Hör av er!

Skicka e-post till kansliet

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.