Månadens krets i maj 2020 – Nora

Naturskyddsföreningen i Nora präglas av sammanhållning, glädje och engagemang. De arbetar brett och anordnar både naturguidningar, föreläsningar och Café Planet. Varje sommar har de aktiviteter för barn och vuxna tillsammans, flera gånger i veckan. Två kraftiga stommar i föreningens verksamhet är Nora Naturskola och Gyttorps skolträdgård.

Alla foton tillhör Norakretsen.

Det är coronatider och Naturskyddsföreningen i Nora har flyttat ut sina styrelsemöten till naturen. Något av det roligaste med att engagera sig i föreningen är just dessa möten, tycker de. Att träffas, prata och drömma. Naturskolan och projektet med skolträdgården är också väldigt roliga, är alla överens om, men det skiljer sig hur mycket olika personer engagerar sig i detta.

Människor med plakat, manifestation för klimatet

Kretsen har anordnat många klimatfredagar i Nora.

En framgångshistoria ända upp i EU-parlamentet

När föreningen ska berätta om en framgångshistoria är det genast något som utropar ”Fröerna!” och så börjar de gemensamt minnas och berätta. Det var för några år sedan, när det kommit ett lagförslag inom EU om ett handelshinder för fröer. Man skulle inte få sälja fröer som inte var godkända av EU, och alla gamla fröer skulle då gå förlorade. Naturskyddsföreningen i Nora snappade upp detta och tog upp frågan med länsförbundet. Naturskyddsföreningen i Örebro län tog i sin tur med sig det upp till riksorganisationen, som lyckades pusha frågan ända ner till Bryssel och EU-parlamentet. Lagförslaget stoppades till sist, och de gamla fröerna var räddade. Inte illa av en liten naturskyddsförening i svenska Bergslagen.

Naturskolan och skolträdgården

Nora Naturskola och Gyttorps skolträdgård är två andra framgångshistorier, och ständiga glädjeämnen i föreningen. Skolträdgården är ett permakulturprojekt som drivs för femte året i rad. Naturskolan drivs bland annat på uppdrag av Nora kommun, och har en anställd. Det är Lotta Sörman, som berättar om elevernas fantastiska engagemang. De driver just nu ett pollineringsprojekt, som de fått pengar till från Postkodstiftelsen, och eleverna har blivit fångade och tycker att det är så roligt att odla. De kommer alltid springande mot Lotta. ”Vad ska vi göra idag?!” frågar de med ivrig röst och glädje i blicken.

”Jag berättar att vi ska gräva, och barnen utropar YES! Det här är det roligaste de gör på hela veckan.”

– Lotta Sörman, Nora Naturskola

Barn som sår i pallkragar

Eleverna stannar på rasterna och är kvar efter skolan. De har lyckats engagera sina föräldrar också, så när skolan nyligen skulle köpa in ett 20-tal växter började elevernaplötsligt ta med sig dessa växter hemifrån. Det blev inte så många kvar att köpa in.

Barn som håvar i vatten Barn som täljer

Citat från elever:

”Det här ju bättre än ett youtubeklipp!” (om att titta på insektsgnag med en lupp)

”Det är första gången vi leker allihop utan att bråka!”

”Nu ska jag säga till farfar att han ska sluta spruta gift på åkrarna.”

”Lotta, det här var ju jätteroligt! Jag som trodde det skulle bli tråkigt!” (om att artbestämma humlor)

Barn och vuxna gräver på en stor plätt Gyttorps skolträdgård

Gyttorps skolträdgård.

Läs mer om naturskolan och skolträdgården på föreningens webbplats.

Naturskyddsföreningen i Nora

Styrelsens arbete

Det finns vitt skilda kompetenser i styrelsen, så de kompletterar varandra och kan göra mycket olika saker. Styrelsens arbete drivs av deras engagemang. De tar på sig arbetsuppgifter utifrån egna kunskaper och intressen, och hjälps åt med allt som behöver göras. Det finns ingen utstakad struktur, utan de jobbar idébaserat och anpassar arbetssättet utifrån den verksamhet som ska planeras just nu. Det är endast projektet med Gyttorps skolträdgård som har en uttalad arbetsgrupp, annars är det styrelsen som planerar och driver verksamheten.

Verksamheten under coronapandemin

Naturskyddsföreningen i Nora har inte drabbats allt för hårt av corona. De har visserligen inte haft sitt årsmöte ännu, men verksamheten har de nästan kunnat driva som vanligt. Det var inga föreläsningar eller Café Planet inbokade under våren, så all verksamhet har varit utomhus och kunnat genomföras. Naturskolan rullar på, för skolorna är ju öppna. Som ett komplement under coronatiden har de satt upp två naturstigar i samarbete med länsförbundet i deras koncept Språka mellan tallarna.

Om naturstigarna på länsförbundets webbplats

Skapa digital aktivitet under coronapandemin

På gång i föreningen

I närtid är det naturnatta som är planerat, då ska föreningen ut och lyssna på nattskärror i Nittälvens naturreservat. I sommar är det sedan återigen dags för föreningens sommarlovsaktiviteter. De kommer ha verksamhet för barn och vuxna tillsammans, tre dagar i veckan.

Barn och vuxna kikar i lupp.

Se det lilla och förstora med bild och lera.

I september hoppas de på att kunna genomföra den årliga äppelfestivalen ute på Altorps ö, där det finns en genbank för fruktträd. Då bli det att musta, provsmaka och delta i äppelkaketävlingen.

Människor som grillar och äter korv

Äppelfestivalen på Altorps ö 2019.


Vill er förening var månadens krets snart, och berätta om er verksamhet? Kontakta oss!

Skicka e-post till kansliet

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.